حتی برای شما که در حوزه سرمایهگذاری در ساخت و ساز فعالیت دارید، آموزش صفر تا صد ساختمان سازی از اهمیت بالایی برخوردار است. افراد سرمایهگذار نیز میبایست در کنار مهندسان، دانشجویان مهندسی و کارشناسان ساختمان، از آگاهیهای لازم در رابطه با مسائل مختلف ساخت و ساز برخوردار باشند.
اگر شما نیز در زمینه ساخت و ساز فعالیت دارید، توصیه میشود مطالعه مطالب زیر، که توسط آکادمی باریستان تهیه شده است، را به هیچ عنوان از دست ندهید.
اهمیت ساختمان سازی و سرمایهگذاری در ساخت
به طور کلی، یکی از پرتقاضاترین و گرانترین خواستههای اقشار مختلف جامعه، خانه و ساختمان است. افراد برای کار، استراحت و زندگی به خانه و مسکن نیاز دارند. بنابراین این تقاضا گسترده و دائمی، نشاندهنده اهمیت بالای ساختمان سازی بر پایه اصول صحیح ساخت و ساز، است.
همچنین افراد میتوانند با سرمایهگذاری در ساخت ساختمانهای کارآمدتر و اصولی تر مطابق استانداردها، علاوه بر ارائه خدمات ارزنده به همنوعان خود، از یک مزیت رقابتی جهت برندسازی بهرهمند شوند.
صفر تا صد مراحل ساختمان سازی
با توجه به اهمیت ساختمانهای تجاری و مسکونی در زندگی مردم یک جامعه، بسیار مهم است که مراحل ساخت یک ساختمان از ابتدایی ترین سطح تا مرحله نهایی، با دقت و بر اساس اصول و مطابق استانداردها پیش برود. بنابراین افرادی که به دنبال سرمایهگذاری در ساخت ساختمانها و املاک هستند، میبایست آموزش صفر تا صد ساختمان سازی را بگذرانند و با آگاهی کامل از قوانین و استانداردهای ساخت و ساز در این زمینه گام بردارند.
در ادامه به بررسی مراحل ساخت و ساز و نکات اولیه آموزش صفر تا صد ساختمان سازی، میپردازیم:
-
تهیه نقشه معماری و اخذ گواهی مجوز ساخت ساختمان
پیش از هرگونه اقدامی میبایست برای اخذ مجوز ساخت و ساز به شهرداری منطقه مراجعه کرده و با ارائه مدارک مالکیت و پرداخت عوارض شهرداری، پس از بازدید بازرس شهرداری و تایید نهای او، مجوز لازم را دریافت نمایید.
در ادامه با دعوت از مهندسین معمار میبایست نقشه معماری ساختمان شامل ابعاد ملک، مساحت زمین، تعداد طبقات و سطحی که اشغال میکنند، را طراحی کرده و برای تایید به شهرداری ارسال کنید. پس از تایید دوباره نقشه معماری توسط کارشناسان شهرداری و گذراندن مراحلی مثل تعیین ناظر، دریافت تاییدیه نقشه های سازه، معماری، برق و مکانیک، و سایر تاییدیههای لازم از سوی دفتر خدمات شهری، گواهی پروانه ساخت ساختمان برای شما صادر میشود.
-
گودبرداری زمین و انجام آرماتوربندی فونداسیون
اولین و مهمترین اقدام در اجرای پروژه ساخت و ساز، گودبرداری است. ابتدا خاک زمین مورد آزمایش قرار گرفته و پس از آن به وسیله محاسبات و اندازهگیریهای عمرانی که تحت تاثیر عوامل مختلفی تعیین میشوند، عمق گودبرداری مشخص میشود. تعیین صحیح عمق گودبرداری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده تا با اجرای درست آن از خسارات جبرانناپذیری جلوگیری شود.
پس از گودبرداری صحیح که در آموزش صفر تا صد ساختمان سازی به آن اشاره خواهد شد، نوبت به بتنریزی قبل از آرماتوربندی است؛ در این مرحله، یک لایه بتن روی خاک جهت پایه گذاری فونداسیون ریخته میشود تا سطح زمین را صاف و سفت نماید.
در ادامه در آرماتوربندی میلگردها با استفاده از جوشکاری، شبکههای منظم را تشکیل داده و در کنار یکدیگر قرار میگیرند. بهطور کلی آرماتوربندی باید بهصورت دقیق و با تمرکز و مهارت خاصی انجام شود؛ زیرا این مرحله، پایداری ساختمان را تضمین میکند.
-
قالب بندی و بتنریزی
قالب بندی نیز مانند آرماتوربندی، یکی از مراحل مقاومسازی ساختمان است. در این مرحله در ایران از قالبهای چوبی استفاده میکنند، در حالیکه، قالبهای پاستیکی نیز موجود است. قبل از نصب، ابتدا قالبها را به مقدار اصولی و مناسب چرب میکنند تا به بتن نچسبند و سپس آنها در اسکلت قرار میدهند.
یکی دیگر از مراحل مقاومسازی بوده که میبایست به مقدار کافی و به صورت اصولی انجام شود. در این مرحله بتن ریخته شده و پس از خشک شدن و شکل گرفتن، قالبها جدا میشوند تا اسکلت ساختمان جایگزین آنها شود.
-
اسکلت بندی ساختمان
اسکلت ساختمانها در ایران میتوانند فلزی یا بتنی باشند. در آموزش صفر تا صد ساختمان سازی، به بررسی مزایا و معایب هر یک از انواع اسکلتبندی خواهیم پرداخت. اما به طور کلی، اسکلت بتنی برای سازندگان از نظر اقتصادی به صرفه تر است؛ زیرا قیمت آهن آلات استفاده شده در سازه، از قیمت بتن بسیار بیشتر خواهد بود.
در هر دو نوع اسکلت، میلگردها و تیرآهنها میبایست به پایههای فلزی ثابت شوند. در اجرای اسکلت ابتدا ستونها ساخته میشوند و اولویت با ساخت ستونهای اصلی است که بیشترین بار را تحمل میکنند. سپس ستونهای کناری و بعد از آن ستونهای گوشه ساخته میشوند. در مرحله بعد از ستونها، نوبت به راهپله و طبقات ساختمان میرسد.
-
ساخت سقف یا طاق و نحوه دیوارچینی
در مرحله بعدی، وارد طاق زنی یا ساخت سقفها میشویم. در طاق زنی، سقفها ابتدا به مربعها و مستطیلهای کوچکتر تقسیم شده و به وسیله تیرچههای فلزی به قسمتهای کوچکتری تبدیل میشوند. امروزه سقفها با موادی از نوع کوبیاکس، یوبوت، عرشه فولادی و وافل که جایگزین آجر در گذشتهها شدهاند، ساخته میشوند.
در ادامه نوبت به دیوارچینی میرسد. دقت و تمرکز در این مرحله به دلیل مسائل امنیتی و جلوگیری از خسارات ناشی از زلزله بسیار اهمیت دارد. دیوارها از جنسهای مختلفی همچون آجر، فلز، سنگ و بتن هستند. امروزه به دلایل عایق نبودن، عدم امنیت کافی و تولید آلودگی دیگر از آجر استفاده نمیشود. در نهایت و پس از اتمام کار دیوار چینی، بتن پاشی جهت استحکام و مقاومت بیشتر دیوارها انجام میشود.
-
تاسیسات ساختمان
پس از مرحله دیوار چینی، طبق آموزش صفر تا صد ساختمان سازی، نوبت به نصب تاسیسات ساختمان میرسد. منظور از اجرای تاسیسات، لولهکشیهای آب، برق و گاز است. اجرای دقیق و بینقص این مرحله از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ زیرا با کوچکترین بیاحتیاطی و سهلانگاری در نصب تاسیسات، صدمات جبرانناپذیری به ساختمان و ساکنان آن وارد میشود.
برای نصب لولهها دو روش روکار و توکار وجود دارد که امروزه، مهندسان و کارشناسان، بیشتر روش توکار را ترجیح میدهند. همچنین تاسیسات برقی ساختمان نیز، میبایست برق را به همه قسمتهای ساختمان و داخل واحدها برسانند و بر اساس اصول ایمنی سیمکشی شوند.
-
اجرای گچ و خاک دیوارها و نصب در و پنجره
پیش از گچ کاری دیوارها میبایست آنها را با گچ و خاک تراز و همسطح کرد. در این مرحله خاک رس و گچ را به نسبت نصف نصف مخلوط کرده و روی دیوارها را با آن تراز میکنند. پس از این مرحله ابتدا در و پنجرههای واحدها را نصب کرده و سپس نوبت به گچ کاری دیوارها میرسد.
برای نصب در و پنجره، انواع دربهای پیویسی، چوبی، ضد سرقت و شیشهای جهت انتخاب وجود دارند و همچنین برای پنجرهها نیز انواع مختلفی وجود دارد که شامل پیویسی، آهنی، چوبی، آلومینیومی، یو پیویسی و کامپوزیتی است. البته امروزه براساس قوانین مهندسی میبایست از پنجرههای دو جداره در ساختمانها استفاده شود.
-
کف سازی، آب بندی و فرش کردن کف با ملات
در مرحله کف سازی ابتدا با یک ملات نرم، کف واحدها را پوشانده تا سطحی یکدست و صاف به وجود آید. سپس روی آن را با سرامیک، پارکت، سنگ، موزاییک و انواع مصالح مورد نظر فرش کرده و آب بندی میکنند.
-
نحوه انجام نما و دکوراسیون داخلی
در این مرحله پس از اتمام عملیاتهای اجرایی درون ساختمان، نوبت به نمای ساختمان میرسد. در نمای ساختمانها بر اساس شرایط محیطی و سبک معماری مورد نظر از جنس سنگ، شیشه، کامپوزیت، آجر، سیمان، چوب، سرامیک، کلاسیک، مینرال، بایرامیکس، نمای رومی، اتیکس، کنیتکس و یا نانو استفاده میشود.
همچنین همزمان با نمای ساختمان، دکوراسیون داخلی واحدها نیز متشکل از نصب کابینت، سرویسهای بهداشتی، کمد دیواری و مواردی از این قبیل، توسط طراحان و مهندسین مجرب اجرا میشود.
-
گواهی پایان ساخت ساختمان
پس از اتمام کار ساختمان، آخرین مرحله، دریافت مجوز پایان کار ساختمان است. دریافت این گواهی بسیار مهم و ضروری بوده و بدون این مجوز هیچ گونه فروش و نقل و انتقالی، اعتبار قانونی ندارد. این مجوز تنها در صورتی صادر میشود، که تمامی مراحل ساخت و ساز طبق آموزش صفر تا صد ساختمان سازی، بر پایه اصول و قوانین اجرا شده باشد.
سوالات متداول
- آیا برای شروع ساخت و ساز نیز نیازی به مجوز است؟
بله، پیش از هرگونه اقدامی میبایست برای اخذ مجوز ساخت و ساز و ارائه مدارک مالکیت و پرداخت عوارض به شهرداری منطقه مراجعه کنید
- مجوزهای لازم برای ساخت و ساز توسط چه ارگانی صادر میشود؟
شهرداری منطقه مسئول نظارت بر ساخت و سازها و صدور مجوزهای لازم است.
- در دیوارچینی و طاق زنی از چه موادی استفاده میشود؟
در طاق زنی از نوع کوبیاکس، یوبوت، عرشه فولادی و وافل استفاده شده و در دیوارچینی از آجر، فلز، سنگ و بتن استفاده میکنند.
- نصب تاسیسات و لولهکشیها امروزه به چه صورت است؟
امروزه کارشناسان و مهندسان در نقشههای ساختمانی لولهکشیها را به روش توکار در نظر میگیرند.
سخن پایانی
در این مطلب بر اساس آموزش صفر تا صد ساختمان سازی، به تمامی مراحل ساخت و ساز و اهمیت رعایت اصول و قوانین اشاره شده است. مهندسان، کارشناسان، نیروهای انسانی و حتی افرادی که برای سرمایهگذاری در ساخت اقدام مینمایند، میبایست از اطلاعات کافی درباره مراحل ساخت ساختمان برخوردار باشند.
بنابراین اگر شما نیز در زمینه ساختمان سازی فعالیت کرده و به این مباحث علاقهمندید، پیشنهاد میشود دورههای آموزش صفر تا صد ساختمان سازی که توسط آکادمی باریستان ارائه میشود را از دست ندهید.